Aplicația de Mac Bible for you version – demonstrație audio cu VoiceOver pentru nevăzători

În urmă cu ceva vreme făceam o demonstrație a aplicației Biblia de la You Version pentru iPhone, și dispozitivele ce rulează sistemul de operare iOS, însă astăzi m-am întors spre MacOS, așa că am găsit o aplicație de la un terț producător care folosește aceleași resurse ca aplicația de iPhone, adică API-ul Bible.com.
Aplicația este rezonabilă din punct de vedere al uzabilității cu VoiceOver, screen reader-ul din Mac, însă mai este loc de ajustări și accesibilizare în interfața programului.
Din păcate, interfața de bază a programului este în engleză, dar dacă din setările de pe site-ul Bible.com v-ați ales limba română, cel puțin partea de web content va apărea în limba română.
De ce pomenesc de web content?
Simplu, pentru că după ce veți trece cu tab peste câteva butoane cum ar fi home, read, plans, video, preferences, sign out și alte câteva vă veți da seama că ați ajuns într-o zonă de web content sau conținut web, ca în Safari browser. Așadar, va trebui să interacționați cu acea zonă, iar odată ajunși acolo ne vom putea plimba cu navigarea web ca în Safari, folosind navigarea cu o literă, de genul H pentru heading, F pentru câmp de editare, B pentru butoane și tot așa. Nu uitați, ca să puteți folosi one key navigation aveți nevoie să setați navigarea rapidă pe modul pornit. Asta se face apăsând săgeată drapta și săgeată stânga în același timp când veți fi fost poziționat pe conținutul web.
Există trei câmpuri de editare în interfață, unul de căutare generală care e capabil să returneze rezultate din diferite părți ale site-ului /aplicației, cum ar fi Biblii, utilizatori, planuri, etc.
Al doilea câmp este cel în care se găsește scris capitolul de Biblie pe care îl aveți deschis, însă acest câmp este afișat doar când din meniu ați ales citește, sau read.
Al treilea câmp aflat în panoul citește este pentru versiunea de Biblie pe care o puteți scrie abreviat, după modelul VDC pentru versiunea Dumitru Cornilescu, BOR pentru Biblia ortodoxă, NtR pentru noua traducere românească, etc.
Dacă din meniu ați ales home sau acasă veți avea o pagină cu un sumar al planurilor de citire, notificări despre prieteni și ce au publicat ei, etc.
După ce ați apăsat butonul relevant din meniu apăsați tab până veți ajunge la zona de conținut și acolo explorați ce vă afișează respectivul meniu.
Eu m-am concentrat în episodul podcast mai mult pe tabul citește.
Un neajuns al programului este că atunci când un capitol de citit este afișat el nu începe imediat sub antetul versiunii și capitolului de Biblie, ci imediat sub antet sunt câteva zone active și clickable elements care pot modifica zoom-ul, fontul, și alte elemente grafice, dar și niște butoane care ar trebui s- ajusteze viteza de citire pentru versiunea audio a acelei Biblii.
Din păcate nu am reușit să ascult nici o versiune audio de Biblie în acest program și nici nu am consultat un utilizator văzător să pot știi dacă pentru ei respectivele butoane sunt active.
În fine, după ce ați ajuns la headingul de nivel 3 puteți merge cu săgeată dreapta în timp ce mențineți tastele VO și imediat după ce VoiceOver va raporta numere și titluri, va începe citirea textului.
Acesta mi se pare mie cel mai mare neajuns al programului pentru moment. Alte secțiuni sunt destul de bine făcute astfel că nu am dificultăți de navigare în ele.
În mare, dacă stăpâniți navigarea web în Safari nu ar trebui să aveți vreo dificultate în a umbla în acest program.
Link-ul spre aplicație în App Store e aici:
https://itunes.apple.com/gb/app/bible-for-youversion/id1092545405?mt=12
iar aplicația costă circa 5 lire sterline sau echivalent în alte monede.
Nu am nici un interes în promovarea produsului și nu primesc beneficii de afiliere, așa că singurul motiv al prezentării acestui program se datorează faptului că sunt și alți nevăzători interesați de un astfel de program pe Mac.

Pentru întrebări sau observații nu ezitați să comentați în rubrica de comentarii.
De asemenea, nu pierdeți episodul podcast cu demonstrația audio.

Lasă un răspuns