Probabil că ați auzit de ceva vreme termenul podcast, dar nu sunteți încă siguri ce înseamnă, sau cum să lucrați cu el.
Ei bine, podcast-ul este un conținut media care poate fi livrat sub formă de fișiere audio, video sau text. Totuși, cel mai popular format este cel audio.
Conținutul este livrat într-un anume fel, și anume prin canale de podcast, întocmai cum emisiunile audio/video sunt livrate pe diferite canale.
Canalele podcast în general sunt bazate pe agregarea de conținut, sau RSS.
Ups, iar încep cu păsăreasca?
Bun! Scuze, mă explic.
Ce este RSS? Prescurtarea de la Really Simple Sindication sau Right Site Summary. Adică, site-uri pe scurt sau un mod simplu de a lua informația la grămadă.
La ce ajută RSS? Și cum îl pot folosi?
Păi să spunem că urmărești zilnic 10 site-uri de știri și life stylle.
Aceste site-uri publică conținut zilnic, sau chiar de mai multe ori pe zi, iar tu nu vrei să pierzi nimic.
Deci, în loc de a merge pe 10 site-uri diferite în fiecare zi, sau de mai multe ori pe zi, mai bine cauți fluxul de știri, sau RSS-ul acelui site, te abonezi și primești tot ce se publică pe acel site direct într-un program ceștie să gestioneze fluxuri de știri.
De exemplu, Google Reader, Feed Burner sau chiar Windows Live Mail.
Există locuri online unde poți să îți gestionezi abonările la rss sau există programe ce trebuiesc instalate pe computer cu ajutorul cărora poți gestiona aceste fluxuri de știri.
Deci, în loc de 10 site-uri deschidem un program în care vom găsi 10 foldere, câte unul pentru fiecare abonament, iar în ele titlurile celor mai noi articole publicate. Fără briz-briz-uri, de cele mai multe ori fără reclame, și fără nimic perturbant în jurul conținutul articolului.
Chiar dacă articolul este pe scurt, îți poți da seama din titlu dacă ești interesat sau nu să îl citești, astfel că vei da enter doar pe linkurile ce te interesează, și vei merge pe site doar atunci. Restul conținutului sau sumarul articolelor le citești direct în agregator.
Dar haideți săne întoarcem la podcast.
Conținutul media livrat sub formă de podcast vine tot prin rss, iar orice canal de podcast are un link rss prin intermediul căruia vă abonați la el, întocmai cum vă abonați la un site pentru RSS.
Cum vă abonați la RSS?
În general site-urile ce permit livrarea de conținut prin RSS au un link ce se cheamă chiar așa, sau are o iconiță portocalie cu niște linii ce reprezintă niște unde. Dacă mergeți în meniul browser-ului dvs puteți să vă abonați din câteva clickuri la respectivul site căutând opțiunea fluxuri rss.
Dacă RSS-urile la care v-ați abonat pe diferite site-uri pot fi preluate direct în browser sau în programe variate, și podcasturile se preiau cu niște programe dedicate acestui lucru, programe ce se numesc generic podcastere.
Între ele numesc câteva însă preferințele pot varia în funcție de dispozitivele pe care ascultați aceste conținuturi media.
Pe PC și Mac eu folosesc qCast de la www.continuum.net care e un program accesibil cu screen readerele dar care costă vreo 15 dolari. Dar podcasturile se pot asculta și în playere media ca iTunes, VLC ori altele.
Pe telefoanele mobile sau pe tablete există aplicații dedicate, între care numesc podcast de pe iPhone, iPad sau iPod ori TuneIn Radio pentru Android.
Din nou, este vorba despre preferințe.
Și ca să facem și un pic de semantică, podcast este compus din pod și cast. Cast se referă la conținut livrat iar pod vine de la iPod, unul din primele dispozitive care a permis ușor livrarea de astfel de conținut. De altfel, podcast-ul devine din ce în ce mai popular tocmai de la apariția dispozitivelor iPod.
Ce pot învăța prin podcast?
Absolut tot ce vă puteți imagina. Producătorii de podcast nu sunt doar companiile media, ci orice persoană care a învățat să producă și difuzeze astfel de conținut.
Temele podcasturilor sunt atât de variate încât ele pot fi căutate după categorii.
E adevărat că producătorii români nu sunt atâți de mulți, însă ultimii doi ani au devenit tot mai interesanți în ceea ce privește popularizarea podcastului în România.
Eu gestionez trei canale diferite de podcast, unul fiind legat chiar de acest site, altul fiind în engleză înregistrat sub numele Accessible Computer și unul ce ține de categoria spiritualitate/creștinism și care se numește Ascultarea de Scriptură.
Dar ca să revenim la cel dedicat nevăzătorilor, mergeți în aplicația dvs favorită de podcast și căutați în rubrica de căutare a canalelor podcast folosind termenul nevazator și veți găsi show-ul produs de mine. Abonați-vă, și veți primi conținutul nou publicat la o diferență de câteva minute de la momentul publicării.
Într-un episod podcast următor am să prezint o demonstrație a unor astfel de programe, iar într-un articol viitor am să vă explic cum puteți deveni podcasteri, adică producători de conținut difuzat sub formă de podcast.
Lasă un răspuns