Ce schimbări sunt în accesibilitatea lui iPhone X

Pentru că am devenit fericitul posesor al unui iPhone X în urmă cu câteva zile, vreau să scriu câteva impresii mai jos, și să menționez câteva amănunte legate de schimbările survenite în privința accesibilității pentru nevăzători, din moment ce iPhone X nu mai are nici butonul home, și nici touch ID, pentru preluarea amprentei.

Așadar, câteva schimbări importante au avut loc la acest nou model de iPhone, după cum urmează:
Cititorul de amprentă a fost înlocuit de Face ID, adică identificator facial. Practic, telefonul îți va recunoaște fața de îndată ce te uiți la el, asta însă numai după ce ai rulat setarea de salvare a FACE ID, care face parte din prima setare a telefonului.
Practic, în wizzard-ul de la începutul personalizării telefonului, în loc de amprentă, vei fi invitat să setezi Face ID.
Cum se face asta? Relativ simplu, va trebui să te uiți drept spre telefon, acesta va afișa o fereastră de încadrare, și va raporta prin VoiceOver când fața e centrată pe acea fereastră. Din momentul acela, ridici capul puțin în sus, și apoi faci o mișcare rotativă în sensul acelor de ceasornic, iar camera îți va înregistra particularitățile faciale. Pe măsură ce miști capul vei auzi o bară de progresie anunțînd în procente cât la sută din proces e finalizat. Practic, e nevoie de două scanări, așa că va trebui să faci lucrul menționat mai sus de două ori. Dacă mișcările nu sunt bine făcute sistemul va anunța prin feedback audio ce trebuie să faci, sau să reiei procesul de la început. Mie mi-a luat două minute să fac aceasta, dar dacă ai prins șpilul, procesul poate dura sub 30 de secunde. Ține telefonul la o distanță de circa 20-25 centimetrii de față, și nu foarte aproape, pentru a lăsa camerei destul spațiu să îți scaneze toată fața.
Deci, dacă nu mai e buton home, cum se ajunge în pagina principală? Cum se activează VoiceOver? Cum se ajunge la app switcher? Aceste funcții au fost preluate de butonul de pornire, care acum e numit Side Button sau buton lateral.
Dacă vei face triplu click pe butonul de pornire vei opri/porni VoiceOver, dacă scurtătura de accesibilitate e setată pe VoiceOver. Dublu click pe butonul de pornire va activa plăți Apple. O apăsare lungă va activa Siri, iar dacă vă gândeați cum veți opri telefonul, atunci aflați că butonul lateral trebuie apăsat lung împreună cu un buton de volum pentru a accesa fereastra de oprire a telefonului. Dacă asta totuși nu vă iasă, există o nouă opțiune de oprire a telefonului, în Setări/General/Oprire Telefon.
Cum folosești funcția de întoarcere la ecranul principal din moment ce nu mai e buton Home?
Simplu! Atingi ecranul în partea de jos chiar de la marginea ecranului, unde vei simți o mică vibrație care confirmă că ești pe partea virtuală de activare a Home, iar de îndată ce simți vibrația, tragi degetul în sus pe ecran, însă nu prea lent, căci altfel se intră în modul explorare ecran. Dacă miști degetul suficient de rapid vei auzi niște mici clickuri însoțite la rândul lor de vibrații, după cum urmează? La al doilea beep dacă vei ridica degetul ai activat întoarcerea în pagina principală, iar dacă duci degetul în sus până la al treilea beep/vibrație atunci activezi comutatorul de aplicații, adică app switcer.
Pentru control centre sau notification centre lucrurile stau similar, doar că mișcarea trebuie începută de la partea superioară a ecranului, chiar de la margine, astfel că al doilea beep va activa notificările iar al treilea va deschide control centre.
Încă este valabilă și vechea variantă de ajungere în centrul de notificări și de control atingând ecranul în partea de sus, unde e afișat ceasul și nivelul bateriei, iar de acolo cu trei degete în jos se activează centrul de notificări, iar cu gestul trei degete în sus se activează centrul de control.
Ar fi probabil și alte mici amănunte de menționat, dar care nu mi se par atât de semnificative încât să recomand rezerva față de acest model.
Probabil că cel mai mare impediment legat de el, este prețul.
O mică altă modificare apare în felul cum e afișată tastatura pe ecran.
Butonul de activare al dictării nu mai e în stânga spațiului, ci în dreapta, chiar în colțul de jos al ecranului. Pe colțul stâng al ecranului este comutatorul de limbi și tastaturi de emoticoane.
În rest ce aș mai putea spune? E foarte responsiv în comparație cu modelul SE pe care l-am avut, dar e firesc din moment ce e un procesor mai rapid și are rami mai mulți.
O să am ocazia în timpul sărbătorilor să explorez puțin și camera, și soția mea care e pasionată de fotografie va putea face diferența între Se, iPhone 7 al ei, și noul X.
Difuzoarele stereo cu care vine iPhone X sună foarte bine și au ceva mai mult bas decât modelele anterioare.
Pentru orice alte întrebări vă staul la dispoziție, iar pentru o demonstrație audio veți putea urmări episodul podcast cu ce e nou în iPhone X.
Despre detalii comparative între modele, și alte detalii legate de dimensiuni, și rezoluții, etc, consultați paginile Apple de descriere a produsului.

Lasă un răspuns