Cum fac dispozitivele inteligente viața nevăzătorilor mai ușoară

Pentru că de ceva vreme încoace tot mai multe persoane adoptă dispozitivele inteligente, gen Amazon Echo, Google Home or HomePod, dacă e să vorbin de asistenți personali, ori becuri inteligente, termostate, camere de supraveghere, etc, m-am gândit să înregistrez un episod podcast în care să vă fac câte o mică demonstrație, și totodată să vă povestesc ce fel de dispozitive folosesc deja, și care altele sunt disponibile, și de ajutor pentru mine ca nevăzător.
Eu am momentan un termostat inteligent de la Nest, care poate fi controlat fie din aplicația dedicată de pe telefon sau computer, fie din unul din difuzoarele inteligente menționate mai sus.
Am un Amazon Echo Dot, un Google Home mini dar nu și HomePod. În schimb ceea ce aș putea comanda prin Homepod pod comanda direct prin Siri pe telefon. sau Mac
Așadar, să reiau lista dispozitivelor ce le dețin deja, și să explic ce avantaje am cu fiecare din ele.
Termostatul inteligent Nest îmi permite să verific temperatura interioară, și să o reglez după preferințe printr-o simplă comanda vocală.
Dacă plec de acasă, pentru că aplicația Nest știe să mă localizeze, și prin urmare poate decide corect dacă sunt sau nu acasă, pune automat centrala în poziție economică atunci când sunt plecat, și o repune la temperatura stabilită de îndată ce m-am întors acasă.
Bineînțeles, în aplicație pot fi setate tot felul de combinații de pornire, oprire, cu intervale orare și temperaturi pentru fiecare interval, însă eu nu mi-am bătut capul cu setări prea avansate.
Termostatul costă undeva pe la vreo 800 de lei, și poate fi cumpărat de aici.
Trebuie instalat de un inginer priceput în chestiunile centralelor termice, și nu poate fi inițializat de unul singur ca nevăzător, fiind nevoie de asistența unui văzător. Însă deîndată ce a fost setat termostatul și totu împerechiat corect cu aplicația, lucrurile devin mult mai accesibile și ușor de controlat de pe telefon, fie el iPhone ori Android.
Apoi, am boxa Echo Dot de la și Google Home mini de la producătorul cu același nume.
Amândouă conțin asistentul personal asociat respectivului producător, respectiv Alexa pentru Echo și Google Assistant pentru Google Home Mini. La aceștia pot adăuga pe Siri din iPhone.
Pot cere acestor asistenți diferite lucruri, cum ar fi informați meteo, despre conversii valutare, ultimele știri, pot cere să ascult posturi de radio ori muzică dacă am setate abonamentele potrivite pentru aceasta, și multe multe altele.
De departe, Echo de la Amazon bate concurența, fiind capabil să facă mai multe taskuri și să răspundă la mai multe întrebări. Bineînțeles, dacă e să facem o comparație între cele 3 s-ar putea ca fiecare din ele să fie mai bun la ceva și mai puțin bun la altceva, dar dacă vorbim de preferințe, atunci preferatu meu e Alexa.
Veți asculta în demonstrația audio însă o mostră de Google Home mini.
Oricum, oricare din cele de mai sus e capabil să se cupleze cu celelalte dispozitive inteligente, așa că pot controla centrala, aprinde/stinge becuri, controla cântarul de baie, etc.
Am niște becuri inteligente de la Philips, în trei camere diferite, așa că ele pot fi de asemenea controlate vocal inclusiv în ceea ce privește strălucirea lor.
Am un cântar de baie inteligent care e capabil să seteze profile pentru max 4 persoane adăugând valorile cântărite în aplicația dedicată care, la rândul ei, poate încărca informațiile în aplicația Sănătate de pe iPhone, astfel coroborându-le cu alte informații medicale.
De asemenea, cele 3 boxe inteligente de mai sus pot fi împerechiate cu dispozitive de streaming cum ar fi Google Chromecast sau Apple TV ori prin bluettoth cu sisteme audio de înaltă fidelitate. Va veni în curând vremea să vorbin și despre fiecare din ele în parte, moment în care voi aduce mai multe informații caracteristice fiecărui dispozitiv, însă pentru moment urmăresc doar să vă stârnesc interesul.

Există însă multe alte posibilități, cum ar fi camere de supraveghere de interior sau exterior, senzori de monoxid sau fum, încuietori și senzori de fereastră, ttermometre și tensiometre, glucometre și alte ustensile medicale, aparate de fitness și chiar echipamente de bucătărie.
Am auzit demonstrații audio a unei mașini automate de cafea, a cărei interfață putea fi controlată de pe telefon, și chiar o oală sub presiune care era capabilă să gătească câteva zeci de rețete de vegetale și nu numai.
Aștept întrebările dvs sau comentarii despre dispozitivele pe care le folosiți deja, și ce vă încântă mai mult la ele.

Lasă un răspuns