Cum se descurcă un nevăzător în bucătărie

Promisesem mai multor persoane de-a lungul timpului că voi înregistra un episod de podcast cu felul cum mă descurc în bucătărie ca nevăzător.
Nu sunt un expert în domeniu nici pe departe, dar cred că având în casă ingredientele necesare aș putea găti destule feluri de mâncare încât să nu mă plictisesc de ele pentru multă vreme.
Așadar, aici nu vorbesc despre rețete ci despre felul cum poți face diferite activități în bucătărie fără a te pune în pericol. Câteva trucuri, sfaturi și o demonstrație în direct a felului cum gătesc propria rețetă de spaghete bologneze este ceea ce veți asculta în episodul de astăzi care este cam lung, în total o oră, însă de cele mai multe ori cam așa durează gătitul, prin urmare acest interval împreună cu pregătirile prealabile și sevitul pare să fie cam ceea ce ar trebui să vă așteptați când porniți la o așa o treabă.
Dacă v-am făcut poftă treceți la bucătărie și gătiți ceva pe gustul dvs.
Sunt deschis la sfaturi, trucuri sau descrierea proceselor pe care le întreprindeți pentru a bucătări în siguranță ca nevăzători.
Eu nulul sunt complet nevăzător și am făcut toată acea treaba din podcast de unul singur, fără nici un ajutor de la vreun văzător.
Eu mai mă folosesc printre altele și de anumite chestii din tehnologie pentru bucătărie, cum ar fi aplicația Seeing AI dacă vreau să citesc etichetele borcanelor, conservelor, etc, boxa Echo de la Amazon ca să pun cronometru pentru perioada necesară coacerii/fierberii, dar și pentru a găti anumite rețete după sfaturile date de skiluri ca recepedia sau altele. Poate voi face odată o scurtă demonstrație a unui astfel de skil în Alexa. Din păcate va trebui să înțelegeți una din limbile internațional folosite și disponibile în Alexa pentru a putea urmări aceste rețete.
Pentru lichid mai folosesc câteodată un detector de nivel de lichid în special dacă lichidul folosit este fierbinte.
În rest nimic ieșit din comun, ci ustensile ca orice altă persoană.
Audiție plăcută și la urmă poftă bună.

4 comentarii publicate

  1. buna seara in loc de aragaz se poate folosi si plita electrica pt a nu se aprinde hainle persoanei care lucreaza la aragaz

    • Mulțumesc pentru sugestie. Din păcate unii nevăzători nu au de ales, așa că ar trebui să fie obișnuiți să lucreze cu ambele, deși un aragaz electric cu inducție, de pildă, ar fi super. Am avut într-un alt apartament așa ceva și n-a fost rău deloc, însă era cam greu să îi controlezi tăria. Aspectul la care mă refeream în podcast nu era neapărat hainele nevăzătorului căci acesta cred că s-ar feri el destul, și ar fi puține șanse să se întâmple așa ceva, însă poți lăsa pe ochiul alăturat vreu bol de plastic, sau ajunge prin jurul aragazului vreun șervet sau așa ceva. De pildă, eu am împins către aragaz când făceam curat în jurul său un pahar de plastic cu pai, din cele ce se vând la Starbucks, și am uitat de el ulterior. Când am pus prima dată la foc o oală, acest pahar s-a aflat destul de aproape de aragaz ca să se topească parțial, ceea ce ar fi putut deveni o sursă de foc. Este destul de logic și de bun simț să nu te fluturi cu mâneci largi peste ochiuri de aragaz cu gaz aprinse ca să zic așa.

  2. Va salut, e o idee buna cu plita electrica. Problemele acolo tin de accesibilitate, dupa cum stim parte din ele sunt cu tach, apoi cum zicea si Adi, mai greu cu intensitatea flacarii. Am incercat sa lucrez cu plita, in modul in care ai mai mult zone deschise, si trebuie sa modifici intensitatea. La aragaz, ai rotit butonul, si gata. Aici, selectezi mai intai zona, si apoi faci reglajele. Partea buna e, ca nu degaja flacara imprejur.

    • suna frumos spaghetele , foarte bine ca tu ai gatit , eu incerc sa gatesc si eu , pentru ca eu nu stiu sa gatesc 🙈🙈 dar vara mea stie si sa gateasca

Lasă un răspuns