Învață să folosești un dispozitiv Android cu TalkBack folosind tutorialul inclus

Foarte multe persoane ce utilizează dispozitive inteligente nu apelează de obicei la ajutorul disponibil chiar în interiorul dispozitivului sau la cel care vine odată cu setarea incipientă a dispozitivului.
De pildă. atât în Android cât și în iOS când porniți accesibilitatea pentru nevăzători, respectiv TalkBack sau VoiceOver, dispozitivul vă invită să faceți un tur al setărilor de accesibilitate sau să urmăriți un tutorial în cazul în care nu știți deja cum se folosește respectivul screen reader.

Așadar, m-am gândit că ar fi bine să vă prezint felul cum puteți învăța să folosiți un telefon sau tabletă care rulează Android, plecând chiar de la tutorialul TalkBack inclus în el.

Episodul podcast de mai jos vă va da o ghidare audio în ceea ce privește acest tutorial, însă pentru cei ce nu vor să asculte această demonstrație de circa jumătate de oră, pot menționa că tutorialul poate fi găsit fie pe calea lungă, adică mergând în setări/accesibilitate/talkback/setări talkback/tutorial talkback, sau puteți sări direct în setările TalkBack folosind meniul global de navigare.
Astfel, când ecranul telefonului este deblocat, și presupunând că Talkback rulează deja, desenați pe ecran litera L într-un singur gest, adică duceți un deget din partea de sus a ecranului în jos și brusc mișcați degetul la dreapta apoi ridicați,.
Vi se va deschide o alertă, spunând meniul global, unde vor fi înșirate 11 opțiuni. Mai exact, sunt 10 opțiuni plus butonul de anulare chiar în capătul de jos al listei de opțiuni.
Una din aceste opțiuni se numește setări Talkback, pe care dacă veți face dublu tap cu un deget veți ajunge la un pas distanță de tutorial.

Tutorialul conține 5 lecții, fiecare cu zona ei de instruire și zona de antrenament, sau zona de practicare a celor învățate.
Practic veți învăța despre
1. explorarea elementelor de pe ecran
2. saltul peste mai multe elemente în listele lungi de elemente
3. folosirea meniului global și local
4. introducerea și editarea textelor
5. Navigarea în texte folosind granularitatea. sau cu alte cuvinte. cum citim caracter cu caracter, titlu cu titlu. cuvânt cu cuvânt și așa mai departe.

De asemenea, am mai menționat câteva gesturi în episodul podcast care nu sunt listate în tutorialul inclus în Talkback dar care vă pot fi de folos.
Astfel sper să vă conving să deschideți și înregistrarea audio.
Ca de obicei, invitația rămâne aceeași: aștept comentarii bune sau rele despre experiența dvs cu Android și/sau observații despre felul cum poate fi folosit cât mai simplu. Comentariile rămân deschise.

Lasă un răspuns