La ce să ne așteptăm în 2017 de la Microsoft Accessibility

Microsoft Accessibility Team a anunțat cu ocazia zilei persoanelor cu dizabilități planurile lor pentru anul 2017.
Cum probabil știți deja, odată cu Windows 10 Microsoft a îmbunătățit în mod semnificativ Narator-ul, așa că o serie de alte aspecte ale accesibilității vor fi avute în vedere în următorul an.
Printre acestea ar fi:

  • Suport pentru Braille display de la 35 producători precum și imbunătățiri la partea de scurtături Narator
  • Instalarea de Windows 10 fără ajutor, folosind doar Narator, o opțiune de mult așteptată. De altfel, aici se includem și depanarea.
  • Scurtătura pentru pornire și oprire Narator va fi schimbată în control windows enter.
  • Cel puțin 10 noi voci vor fi adăugate la Narator, precum și imbunătățiri pentru limbi străine
  • Audio docking option va permite lui Narator să pună alte aplicații sonore mai jos atunci când Narator vorbește
  • Îmbunătățiri de genul ajustarea vocii în Narator, sau navigarea cu scurtături de tip obiect, cum ar fi navigarea din check box în checkbox, sau buton la buton, etc vor fi disponibile inclusiv în browser-ul Microsoft Edge.
  • Interferențele din Narator cu Cortana au fost rezolvate, astfel că asistentul personal al Windows nu va mai fi conturbat de vorbirea Narator.
  • Câteva opțiuni de setare a Naratorului în consolele xBox vor fi disponibile

Accesibilitatea în Windows cât și în Office este din ce în ce mai bine realizată iar blogul Microsoft Accessibility de unde am spicuit aceste rânduri vă va ține la curent cu ce este nou în materie de accesibilitate la Microsoft.
De asemenea, managerul șef în accesibilitate de la Microsoft, Jenny Lay-Flurrie a menționat și posibilitatea utilizării lui Windows Eye ca și screen reader gratuit pentru cei ce nu sunt pe deplin mulțumiți de posibilitățile Narator, dar au o licență de Office.
Având o licență de Office de la versiunea 2010 în sus puteți avea acces gratuit la un screen reader comercial ca Window Eyes.
Vedeți mai multe la WindowEyesForOffice.com
Ca adaos la cele menționate mai sus pot spune că am auzit demonstrații audio via podcast a lui Narator în aplicația nativă Mail din Windows 10, aplicația Grove Music de la Windows cât și Narator cu Edge și Cortana și toate aplicațiile menționate mai sus fac treabă bună împreună cu Narator.

Mult noroc, și la mai mult în termenii accesibilității în 2017