Utilizarea noului Skype 8 cu cititoarele de ecran

De ceva vreme încoace am auzit diverți nevăzători plângându-se de lipsa accesibilității în noua versiune de Skype.
Și aveau dreptate să se plângă chiar la începutul lansării versiunii 8, însă în versiunea 8.28 lucrurile stau puțin diferit, în sensul că accesibilitatea pentru cititoarele de ecran Jaws for Windows și NVDA este acceptabilă aș spune eu. Și la fel și în Mac, cu al său VoiceOver screen reader.
Așadar, să vedem ce e nou:

În primul rând toată interfața Skype a fost redesenată din fundație, dacă ppot spune așa, tocmai din dorința de uniformizare a interfețelor între versiunile desktop și cele mobile. Așa se face că astăzi versiunea de Windows desktop arată cam la fel cu cea de mobil.
Au fost scoase unele facilități cunoscute până acum, și au fost adăugate altele. Meniurile au fost redesenate și rearanjate așa că va trebui să vă luați cel puțin un sfert de oră să explorați noua interfață înainte de a fi pe deplin familiarizați cu ea. Și ca trecerea să fie total lipsită de stres au fost schimbate și tastele de acces rapid, așa că puteți uita tot ce ați știut până acum în legătură cu scurtăturile de Skype.
Sunt altele noi, proaspete, și gata de a vă pune memoria la încercare.
Am să fac un nou episod podcast în care am să demonstrez practic cum lucrează noul Skype cu Jaws 2018 pe Windows 10. L-am încercat mai intens cu această configurație dar i-am făcut un mic rodaj și cu NVDA și a mers și cu el mulțumitor.
Partea bună este însă că toate scurtăturile de Skype din noua versiune lucrează cu interfața Windows așa că teoretic ar trebui să fie independente de cititorul de ecran pe care îl folosiți.
Un alt lucru care trebuie ținut în seamă este că va trebui în interfața Skype să dezactivați navigarea virtuală apăsând insert Z.
Ceea ce am putea spune că a rămas ca o reminiscență a vechiului set de scurtături sunt combinațiile
alt 1 ne duce la istoricul conversațiilor
alt 2 la istoricul apelurilor
alt 3 la contacte
alt 4 la panoul de notificări.
Răspundeți la apel căutând cu tab butonul răspunde cu voce sau răspunde cu video, care se va afla într-un popup care apare în față când cineva vă sună.
Când sunteți poziționat pe contactul care vreți să îl sunați apăsați control shift P ca să inițiați un apel audio sau control shift K pentru unul video.
Control E de la end închide apelul.
Control F deschide căutarea în mesaje dacă sunteți în tabul de conversație și căutarea de contacte dacă sunteți în tabul contacte. Nu uitați însă de cursorul virtual să fie dezactivat.
Control shift F deschide trimiterea de fișiere.
Control virgulă deschide setările.
Alte combinații sunt valabile însă pentru Mac.
În mare parte tasta control este înlocuită de comand.
Printre chestiile drăguțe ce le-am observat sunt emoticoanele noi, chiar și cu audio, care pot fi previzualizate înainte de trimitere, o nouă opțiune de trimitere de bani ceva în gen Western Union, dar și facilitățile de screen sharing care pot furniza celeilalte părți chiar semnalul audio al computerului tău.
Asta înseamnă că dacă bifezi căsuța respectivă ca împreună cu share screen să fie redat și semnalul audio interlocutorul tău poate auzi ce vorbește cititorul tău de ecran, așa că pentru situații de învățare opțiunea aceasta este o mină de aur.
Alte noutăți vă las să le descoperiți singuri. iar altele le voi menționa în podcast.
Așa că vă recomand să nu-l pierdeți.

Lasă un răspuns