WordPress pentru nevăzători, Introducere

Pentru că de multă vreme era aşteptat, în sfârşit am decis să pornesc cursul de wordpress creat pentru nevăzători.
Printre multe alte facilităţi ale internetului la care avem acces odată cu screen reader-ul este şi posibilitatea de a deveni web developeri.
Ei bine, nu se cheamă că veţi fi web developeri de marcă după parcurgerea acestui curs, dar dacă îl veţi urma şi cu ajutorul lui veţi fi în stare să vă creaţi primul blog/site înseamnă că aveţi un start bun şi posibilităţi reale să deveniţi în curând web developer cu drepturi depline.
Gata cu vorba, la treabă!
Înainte de a purcede la paşii practici ai acestui curs trebuie să fac o scurtă descriere a ceea ce este WordPress si la ce se foloseşte.
Wordpress a fost creat de Matt Mullenweg
ca o platformă de blogging. adică un fel de jurnal public în care să poţi scrie în mod succesiv, pe măsura scurgerii calendarului diferite articole, impresii de călătorie, sau pur şi simplu orice vă trece prin minte la un moment dat şi doriţi să împărtăşiţi cu cititorii dvs.
Pentru că în timp platforma s-a dezvoltat enorm, şi au apărut o mulţime de programatori în comunitatea wordpress care au creat module şi diferite alte facilităţi pentru acest CMS [Content Management System} acesta a devenit ceea ce spuneam mai devreme, adică un CMS.
CMS-ul este în termeni mai vulgari, sau pe înţelesul tuturor un soft, care se instalează pe un server şi cu ajutorul căruia creaţi un site ca schiţă, sau draft şi pe care ulterior îl personalizaţi după propriile nevoi.
De aceea îi spune sistem de management al conţinutului, căci odată instalat şi configurat un astfel de soft nu vă rămâne altceva de făcut decât să gestionaţi conţinutul, treabă ce nu implică cunoştinţe de programare sau înalte calificări în sfera IT.
Practic, un site bazat pe un CMS poate fi gestionat de orice persoană familiarizată cu navigarea pe net şi folosirea unui editor de text.
Datorită miilor de module şi teme disponibile astăzi WordPress poate fi folosit aproape pentru orice treabă online, adică nu doar ca blog, dar si ca site de business, site de comunitate, galerie foto, magazin online ori cine ştie ce altfel de atribuţie i-aţi putea da.
Totul este să găseşti modulele potrivite şi să îl personalizezi după propriile cerinţe şi nevoi.
Noi ne propunem în acest curs să ajungem cu personalizarea acestuia pentru menirea de blog sau site de prezentare, adică teoretic pentru orice site care nu cere decât afişarea unui număr mic de pagini statice în vederea prezentării firmei, bunurilor, serviciilor etc..
Aşadar, dacă crezi că poţi începe chiar acum propriul blog sau propriul site de prezentare, urmăreşte seria aceasta de lecţii şi tutoriale.
Voi folosi de la lecţiile viitoare inclusiv înregistrări audio pentru ca utilizatorii de screen readere să poată auzi exact ceea ce fac pe propriul computer în timpul exemplificărilor.
Pentru cine e cursul?
Pentru oricine doreşte să înveţe aceste lucruri şi e în stare să navigheze pe pagini de internet sau să folosească nişte programe simple cum ar fi un editor de text sau un client FTP.
Ce este extrem de important, este că explicaţiile şi unele indrumări vor fi date în mod special pentru utilizatorii de screen readere ca Jaws ori NVDA, deoarece cursul a fost gândit ca unul destinat nevăzătorilor cu perspectiva de a deveni web developeri.
Aşadar, pentru persoanele fără probleme de vedere care vor urmări aceste lecţii poate pe ici pe colo se va părea ciudată câte o insctrucţiune, dar nevăzătorii în cauză vor şti exact despre ce vorbesc.
Totuşi, nu vă descurajaţi, iar dacă simţiţi nevoia de a cere explicaţii folosiţi cu încredere formularul de comentarii.
Înainte de a începe, va trebui să spun nu doar ce trebuie să fie în stare să facă viitorul student al acestui curs, dar şi de ce anume avem nevoie pentru ca treaba să fie bine făcută-
Avem nevoie de kitul wordpress care se poate descărca de la http://www.wordpress.org şi de următoarele programe pe computer.
Un browser ca Internet Explorer sau Mozila Firefox, un editor de text ca Notepad care e oricum incorporat în Windows-ul dvs, si un editor foto nu pentru că am putea face editare foto, noi ca şi nevăzători, dar pentru că putem cu ajutorul lui să redimensionăm imaginile ce vrem să le urcăm pe site.
Vă recomand pentru asta IrFan View.
Luaţi de aici instalerul asta de la Ninite şi dintr-un singur click instalaţi tot ce vă trebuie.
Apoi, e bine să avem shockvawe în caz că va fi nevoie să urmărim vreun video, Filezila ca şi client FTP şi un dezarhivator ca 7zip pentru a dezarhiva diferite pachete de date.
Toate programele menţionate până aici sunt absolut gratuite.
Dacă deja aveţi unele din ele, puteţi să le căutaţi pe rând pe net şi să vile descarcaţi/instalaţi în computer doar pe cele care vă lipsesc.
Încă ceva … WordPress poate fi folosit ca blog direct pe platforma wordpress.com unde veţi putea să vă creaţi propriul blog ca un subdomeniu la wordpress.com ceea ce înseamnă că blogul dvs va fi ceva de genul http://nume-blog.wordpress.com sau puteţi să instalaţi WordPress pe un domeniu principal al dvs de genul www.siteulmeu.ro sau www.siteulmeu.com şi aşa mai departe.
Recomand cu căldură a doua variantă din două motive mari.
Având blogul pe wordpress.com sunteţi limitaţi în încărcarea unor fişiere, în editarea unor teme, iar numărul temelor şi a modulelor este limitat, deşi nu se poate spune că în mod implicit nu aveţi gata instalat pe un subdomeniu wordpress.com tot ce aveţi nevoie pentru a începe un blog personal în câteva minute.
Dar după ce v-aţi familiarizat un pic cu WordPress o să consideraţi platforma wordpress.comn destul de restrictivă dacă nu luaţi în calcul să plătiţi către ei ceva servicii premium.
Şi decât servicii premium de la ei, mai bine hosting pe barba noastră, căci e şi mai ieftin şi mai puţin restrictiv decât ce oferă ei.
Pentru discuţii pe tema asta vă stau la dispoziţie.
Ca o soluţie trainică se recomandă cumpărarea propriului nume de domeniu şi a unui spaţiu de hosting de la un provider din România dacă se poate.
Vă recomand servicii pe care le-am folosit şi eu, fie pe cei de la DespreGăzduire.ro fie pe cei de la MxHost.ro care sunt la fel de buni.
Ca să mă folosiţi pe mine ca referer către provideri de hosting pomeniţi mai sus plecaţi din această pagină şi de pe linkurile de mai sus când vă faceţi comanda de hosting.
Asta ar putea fi într-un fel o recompensă pentru cursul oferit.
Nu vă trebuie pachete mari pentru început, ajunge ceva foarte bazic, dar să fie domeniul dvs şi să aveţi propriul spaţiu unde să vă încărcaţi fişierele dorite fără restricţii.
Apoi, al doilea motiv ar fi că un domeniu plin de genul acestuia pe care vă aflaţi acum, sau ceva de genul www.numeletau.ro oferă mult mai multă prestanţă decât ceva de genul http://numeblog.wordpress.com.
Apoi, pe un domeniu ro sau com vă puteţi crea propriile adrese de email de genul contact@numesite.ro

Şi acestor motive s-ar putea adaugă şi altele.
Fapt este că indiferent ce opţiune veţi alege, control panel-ul wordpress-ului este aproape la fel, doar paşii de instalare diferă.
În lecţia următoare voi prezenta cum se instalează wordpress pe un domeniu plin cât şi pe un subdomeniu wordpress.com urmând ca după aceea să urmăm cu toţi aceeaşi rută prin administrarea wordpress-ului, pentru că şi la unul şi la celălalt se lucrează în acelaşi fel.

Lasă un răspuns