WordPress pentru nevăzători, Lecţia 2

Astăzi o să vă prezint a doua lecţie de wordpress pentru nevăzători, şi aceasta va fi un fel de overview asupra parţii frontale a unui site cât şi asupra panoului de control din backend.
De fapt, avem nevoie de o mică familiarizare cu cele două secţiuni ale site-ului ca să plecăm de la o bună înţelegere a unui CMS, şi să nu ne încurcăm pe urmă în detalii şi explicaţii despre ce e una sau alta din cele două zone pomenite mai sus.
Orice CMS, deci şi WordPress-ul are o interfaţă de administrare care mai e numită Panou de control sau dashboard în engleză, ori mai generic backend. De asemenea, e o interfaţă frontală, sau frontend care e de fapt ceea ce vede orice utilizator când vă vizitează site-ul.
În panoul de control trebuie să aibă acces doar proprietarul site-ului ori persoanele autorizate de acesta, căci din panoul de control al site-ului se publică/şterg articole şi pagini, se modifică aspectul,practic tot controlul asupra materialululi publicat pe site îl aveţi de aici, din backend.
Dacă pentru a vă vizita site-ul orice utilizator de internet va scrie pur şi simplu adresa site-ului, pentru backend aveţi nevoie să ajungeţi la zona de logare în această arie, iar aceasta se poate face fie din frontend dacă aveţi activat widget-ul meta cu logare şi înregistrare, situaţie în care veţi alege logare, fie mergând direct la formularul de logare în panoul de control care se accesează la adresa www.siteultau.ro-wp-admin- unde siteultau trebuie înlocuit cu numele propriului site.
În cazul meu , de exemplu, este www.lausata.ro/wp-admin/ unde va trebui să mă loghez cu userul şi parola create la instalarea blogului wordpress.
Dacă parolele sau adresa de email înregistrată pentru administratorul principal se pot schimba, numele de utilizator nu se poate schimba.
Dar haideţi să facem un tur în partea din faţă, în primul rând.
Dacă veţi intra pe blog imediat după instalare veţi găsi câteva elemente.
O zonă de baner în partea de sus, care dacă vreţi, ca să mă exprim mai plastic, e firma de deasupra uşii băcăniei.
Apoi, e o zona de skip linkuri care va pot duce la zona de meniu sau direct la conţinut.
Însă nu toate temele au skip linkuri. Cea implicită cu care vine wordpress însă are.
O altă zonă e cea a meniului principal unde aveţi acces la principalele pagini ale site-ului de obicei, sau la orice alte resurse publicate de administratori,autori.
Apoi este partea de conţinut, unde noi găsim un articol de genul „Bine ai venit pe wordpress. Acesta este primul tău post.” Si aşa mai departe.
Acela e un articol publicat în mod implicit, ca o schiţă, doar să aveţi idee cum ar arăta un articol gata publicat.
De asemenea, există o pagină statică ca schită, gata publicată, denumită pagina exemplu, şi o categorie de articole denimită „Fără categorie”.
Dar am început să vă vorbesc despre tipuri de conţinut fără să vă spun care e diferenţa dintre ele.
Articolele sunt ceea ce le spune şi numele, practi file de jurnal pe care dvs le publicaţi periodic sau ocazional.
Aceste articole trebuie îndosariate, ca să spun aşa, în categorii de articole.
Şi aşa se face că putem crea un număr nelimitat de categorii de articole, de exemplu, dacă dorim să vorbim despre subiecte variate în blog, putem crea câte o categorie pentru fiecare temă majoră.
Să zicem că vrem să scriem în acest blog despre muzică, sport şi excursii.
Vom crea trei categorii cu numele de mai sus iar când vom publica noi articole vom avea grijă să le ataşăm categoriei respective de tematică.
Paginile sunt diferite în sensul că nu trebuie folosite pentru publicarea de articole, ci ele trebuie să conţină informaţii ce nu se schimbă frecvent, ceva de genul „Despre noi”, „Contact” şi orice altceva consideraţi de cuviintă, în general paginile importante trebuie să stea în meniul principal astfel încât să poată fi accesate din orice postură ne-am afla pe site.
Aşa că am ajuns să vorbim şi despre meniuri.
Meniurile sunt index-ul oricărei pagini web, cuprinsul cărţii, locul de unde ajungi direct la informaţia ce te interesează.
Astfel, avem un meniu principal în care vom pune cele mai importante pagini ale site-ului, şi putem avea şi meniuri secundare în care să punem pagini, articole, categorii de articole sau linkuri externe de importanţă de nivel 2 dacă pot spune astfel.
Depinde de tema aleasă câte meniuri secundare putem avea pe site.
Dacă tot am vorbit de teme, haideţi să vă explic ce înseamnă ele.
Când vorbim de aspect, site-ul are culori de background, texte şi imagini, precum şi diferite metode de afişare a informaţiilor din site.
Există mii de teme disponibile pentru wordpress, foarte multe dintre ele gratuit, însă sunt şi teme business care pot fi cumpărate şi au nevoie de licenţă pentru a fi instalate.
Puteţi alege între ele în funcţie de culori, felul afişării, numărul de widget-uri, tematică,şi o mulţime de alte criterii.
Haideţi să vă explic despre felul afisării unui site, deoarece acest aspect este extrem de important, în special pentru nevăzătorii ce nu au văzut niciodată cum apare afişat din punct de vedere vizzual un site pe monitorul computerului.
Încercaţi să vă imaginaţi afişarea unui site ca pe o coală de hârtie de mărime A4 dispusă orizontal.
Îndoiţi partea de sus cam de trei degete lăţime. Faceţi acelaşi lucru şi cu latura de jos, şi cu cea din stânga şi cu cea din dreapta.
Acum desfaceţi hărtia, iar pătratul rezultat în centrul colii de hărtie va fi locul în care se afişează conţinutul principal al articolului/paginii.
Latura îndoită sus va conţine banerul site-ului, sau firma de deasupra uşii, laturile laterale stânga şi dreapta vor conţine meniurile site-ului plus diferite widget-uri ce vor afişa diferite informaţii utile ale site-ului, ca de ex, articole recente, categorii de articole, arhiva articolelor, galerii de imagini sau orice alt conţinut.
Partea superioară a îndoiturii mai e numită antet sau header, părţile îndoite pe lateral sunt numite sidebarr-uri iar partea de jos, mai e numită subsol sau foother, între acestea, pe mijloc fiind conţinutul principal.
Widgeturile sunt anumite zone afişate în antet, sidebarr sau foother şi ele pot fi mutate sau rearanjate după preferinţe.
Încercaţi să vă imaginaţi, că de exemplu, sidebarr-ul din partea dreaptă a paginii ar putea fi împărţit în trei sau patru pătrate sau dreptunghiuri nu prea mari, şi că în fiecare din acest dreptunghi puteţi afişa diferite informaţii utile, cum ar fi ultimele comentarii, numărul vizitatorilor sau butoane de retele sociale.
Însă despre manevrarea acestor widgeturi la vremea potrivită.
Privind site-ul de sus în jos, putem spune astfel că dacă avem un site cu sidebarr şi pe dreapta şi pe stânga conţinutului atunci avem o temă cu trei coloane.
Dacă vom avea sidebarr doar pe o parte, se cheamă că avem o temă cu afişare pe două coloane, căci conţinutul principal va ocupa şi partea sidebarr-ului lipsă.
În general site-urile cu aspect de blog au de obicei două coloane, deşi nu e o regulă.
Siteurile cu multă informaţie sau cu publicări frecvente aleg trei coloane pentru că multitudinea de informaţii trebuie împrăştiată pe ecran cît mai bine, astfel încât să se poată ajunge la cât mai multe pagini sau articole direct din prima pagină.
Acum, că v-am explicat despre tipurile de conţinut şi despre cum apare în faţă site-ul, haideţi să vedem puţin şi cu panoul de control.
Când ne logăm în admin panel pe adresa www.numesite.ro/wp-admin/ vom găşi o serie de informaţii despre starea prezentă a site-ului cât şi zonele de administrare a fiecărei seccţiuni a site-ului.
Astfel, după pagina home avem zona de administrare a articolelor unde găsim:
lista articole,
adauga articol nou,
categorii articole,
etichete
şi comentarii articole.
Dedesupt e zona de administrare a fişierelor media adăugate pe site, cum ar fi imagini, fişiere audio sau documente PDF, doc, etc.
Există şi linkul adaugă media.
Apoi, puţin mai jos e zona de administrare a paginilor statice.
Aici avem din nou Lista pagini şi adăugare pagini.
Mai jos e secţiunea destinată aspectului sau temelor.
Veţi vedea următoarele linkuri:
Teme
Personalizare
Widgeturi
Antet
Background
Editor teme
Mai în jos este secţiunea dedicată modulelor.
Modulele sunt anumite scripturi ce pot fi adăugate opţional şi ele îmbunătăţesc funcţionalitatea unui wordpress şi îl configurează pentru anumite task-uri de la caz la caz.
Există mii de module pentru orice activitate v-ar trece prin cap, module ce vor transforma wordpress-ul în genul de site dorit.
Aici avem linkurile:
Lista module
Adauga modul
Editare modul
Apoi, vine secţiunea dedicată administrării membrilor înregistraţi pe site, zonă în care veţi putea vedea lista utilizatorilor, veţi putea adăuga manual noi utilizatori şi există şi un link profil propriu unde vă puteţi seta propriul profil pe site-ul dvs.
Recomandabil să vă ocupaţi de aceasta chiar de la început.
Pe urmă, există o zonă a uneltelor unde aveţi opţiuni de import/export pentru diferite tipuri de conţinut, cât şi pentru importarea conţinutului de pe alte platforme de blogging.
Şi mai în jos, este secţiunea de setări ale siteului, structurată pe câteva categorii de setări.
Generale
Scriere
Afisare
Legaturi permanente
Discutii
Fişiere
De această zonă ar trebui să vă ocupaţi încă după instalare, şi după ce v-aţi făcut setările necesare nu veţi mai avea bătăi de cap cu ea.
La rubrica Generale puteţi seta numele şi sloganul site-ului, fusul orar al site-ului, puteţi seta accesul utilizatorilor la crearea de conturi, şi puteţi schimba adresa de email a administratorului.
La Scriere, puteţi alege câteva setări de scriere în blog, inclusiv setarea unei adrese de email secrete la care dacă veţi trimite email conţinutul acelui email va fi publicat ca articol în categoria implicită de articole.
La Discuţii puteţi seta câte comentarii să apară, dacă să apară sau nu necesitatea înregistrării pe site înainte de postarea de comentarii, şi tot felul de alte setări legate de comentariile la articolele de pe site.
La setări Fişiere puteţi alege locaţia unde să se încarce fişierele media .
La Legături permanente este important să faceţi o modificare, căci aici este vorba despre cum vor apărea linkurile spre paginile şi articolele dvs în bara de adresse.
Implicit, în wordpress paginile şi articolele sunt structurate numeric, astfel că veţi avea pagini de genul http://www.lausata.ro/page=123.php. Există posibilitatea de a modifica felul cum se afişează linkurile, şi e bine să le facem să arate cât mai prietenos pentru motoarele de căutare cât şi pentru utilizatorul uman.
Aşa că am putea avea linkuri de genul www.lausata.ro/nume-articol/ care arată mult mai bine decât varianta de mai sus, şi care este şi inteligibil când e citit de om.
Se poate opta şi pentru adăugarea lunii sau datei la care a fost publicat articolul, dacă preferaţi şi atunci veţi avea linkuri de genul www.lausata.ro/11-10-2013/nume-articol/
Care vă va oferi din start împreună cu titlul articolului şi data publicării sale.
Eu prefer pentru site-urile mele doar numele articolului, aşa că puteţi alege din radiobutoanele disponibile ce variantă vă convine.
Nu uitaţi să salvaţi modificările de fiecare dată când aţi făcut modificări în oricare din categoriile de setări, apăsând butonul salvare setări din josul paginii, altfel setările nu se aplică.
La setări afişare puteţi alege dacă prima pagină a blogului va afişa articolele din blog în ordinea publicării, cele mai noi deasupra, sau veţi alege ca pagină de start o pagină statică, urmând ca articolele din blog să fie afişate într-o altă pagină.
Marcaţi radiobutonul opţiunii, se afişează ca primă pagină lista articolelor sau o pagină statică, iar dacă aţi ales pagină statică selectaţi din combobox-ul de mai jos o pagină statică ce va fi afişată ca pagină principală.
Salvaţi de din josul paginii.
Cam asta ar fi în linii mari cea mai importantă parte a panoului de control.
Veţi vedea la început în conţinutul paginii din panoul de control un mic ghid despre cum să începeţi precum şi diferite alte informaţii cum ar fi cele mai noi module, ultimele ştiri wordpress, ştiri de pe blogul oficial wordpress precum şi un formular de publicare rapidă a articolelor.
Pentru că aceste infoormaţii nu sunt atât de utile şi doar aglomerează control panelul de multe ori, vă sugerez să le înlăturaţi în felul următor.
În panoul de control căutaţi linkul denumit Opţiuni pagină, daţi enter şi veţi vedea că vi se va deschide o fereastră cu două rânduri de checkbox-uri unde prima listă va conţine următoarele opţiuni, majoritatea bifate:
Informaţii generale
Comentarii postate
Legaturi din afara
module
Publicare rapida
Ciorne recente
Blogul wordpress
Alte Stiri wordpress
Bun venit.

Toate aceste opţiuni sunt bifate, dar poate doar cu excepţia primeia, toate celelalte vă recomand să le dezactivaţi dacă sunteţi utilizator de screen reader.
Veţi avea un adminpanel mult mai curat.
Pentru cei ce folosesc vederea probabil că sunt utile aceste segmente, dar noi dacă am învăţat unde să le găsim, e mai bine să avem doar un loc pentru fiecare secţiune, nu şi o zona cu toate de-a valma.
Puteţi debifa şi module, căci aceasta nu înseamnă că nu veţi mai putea folosi module, ci doar că nu veţi mai primi în adminpanel informaţii despre cele mai noi sau ultimele module apdatate de pe wordpress.
Cam astea fiind spuse, nu ne rămânne decât să ne apucăm de publicare, şi eventual înainte de publicare de o mică pregătire a setărilor potrivite.
Dar despre asta în lecţia următoare.

Lasă un răspuns