Cărți

Nevăzătorii au nevoie să citească cărţile în formate adaptate pentru ei, cum ar fi tipărituri mari, Braille sau carti audio. Un alt format foarte util nevazătorilor este Daisy, un format foarte accesibil.
Va listăm mai jos un număr de biblioteci sau instituţii care deţin cărţi în format accesibil pentru nevăzători.

Cărţi în Braille

Deşi tipăriturile Braille sunt încă preferinţa multor nevăzători, parte din ei neobişnuiţi cu computerele sau dispozitivele electronice, oferta de carte Braille este foarte redusă în Romania.
Există doar două organizaţii care au disponibile cărţi în acest format:

  1. Asociaţia Nevăzătorilor din România
  2. Asociaţia Creştinilor Nevăzători din România

Pentru a împrumuta cărţi de la aceste biblioteci urmaţi linkul spre site-urile lor unde veţi găsi informaţii despre oferta de carte şi modalităţi de împrumut.
Asociaţia Nevăzătorilor are filiale judeţene in cadrul cărora se pot găsi un număr de carţi Braille, de asemenea.

Cărţi audio

Oferta de carte audio este destul de bună, numărându-se la câteva mii de titluri din toate domeniile.
Aici pe langa cele doua organizatii menţionate mai sus putem adauga si Fundatia Cartea Calatoare care dispune si ea de un numar de carti audio, şi Asociaţia Pontes care dispune de o Fonoteca on-line unde pot fi găsite sute de titluri de piese de teatru radiofonic.
Acestora li se adauga voluntarii nevazatori care inregistreaza benevol diferite titluri de carte, intre acestea numarandu-se Petrica Jurcut si Traian Dobra care imprima carti crestine,precum si site-uri dedicate cartilor audio, cum ar fi www.cartiaudio.eu si altele.
Pe diferite site-uri ale unor radio-uri locale puteţi găsi cărţi în serial, înregistrate în respectivele studiouri şi difuzate de-a lungul timpului, care după aceea rămân de obicei la descărcare pe respectivele site-uri.

Carţi electronice

Cărţile electronice sau e-books capătă tot mai mare avânt în era computerelor mobile şi a smart-phone-urilor, aşa că şi în această categorie oferta este generoasă şi disponibilă pe internet. Cele mai cunoscute formate de cărţi electronice sunt doc de la Microsoft, PDF-urile de la Adobe si e-pub pe lângă acestea adăugându-se şi alte formate.
Cea mai generoasă şi accesibilă bibliotecă pentru nevazători este deţinută de Asociaţia Pontes iar la această resursă au acces doar membrii organizaţiei. E destul de bine structurată, pe genuri, autori si calitatea scanării. Însă oferta de carte electronică este imensă pe site-urile obişnuite sau de profil.
În privinţa cărţilor electronice vorbim de dispozitivele dedicate cărţilor electronice, adică E-Book Readerele pentru care există de asemenea oferta variată şi ca preţ şi ca gen. Pe langa aceste dispozitive e-book-urile pot fi citite şi pe tablete, telefoane inteligente, computere, ori alte dispozitive cu conectare la internet.
Bibliotecile publice au de asemenea o anumită pondere în acest domeniu.

Cărţile Daisy

De departe acest format de cărţi este cel mai accesibil pentru nevăzători şi slab văzători, deoarece opţiunile de ajustare după nevoi sunt multiple. Se poate citi sub formă de text, pe computer, pe playere ce cunosc formatul daisy, se poate citi cartea în format audio iar posibilităţile de semne de carte sunt mult mai flexibile decât la alte formate.
Un proiect major legat de acest format de cărţi a fost implementat în România de Fundaţia Cartea Călătoare care a produs câteva sute de titluri în acest format, inclusiv manuale, şi a înzestrat o mulţime de biblioteci publice cu astfel de Daisy playere şi copii ale acestor cărţi. Aceste cărţi pot fi împrumutate de toţi nevăzătorii din oraşele care au astfel de biblioteci ce au semnat parteneriate cu Cartea Călătoare.
Mai multe informaţii despre acest proiect şi cărţile disponibile, cât şi despre titlurile disponibile, le puteţi găsi pe <a href=http://www.cartidaisy.ro’ target=’_blank’>www.cartidaisy.ro.
Tot pe site puteţi găsi informaţii despre înrolarea de noi biblioteci in programul rulat de FCC.

Alte surse

Toate formatele de carte de mai sus le puteţi găsi şi prin sistemul de file sharing, ori prin FTP-urile menţinute de unii nevăzători, odată ce aţi luat legătura cu comunitatea nevăzătorilor.
De ce nu aţi încerca aceasta începând chiar de la blogul nostru?