Noutăți de accesibilitate în Android vara 2018

Salutări tuturor!
Am nevoie să mai scriu din când în când și de Android, deși prima mea alegere în materie de dispozitive mobile rămâne încă iOS.
Se pare că Samsung a lansat recent un TTS în vocea română, așa că cei ce au un dispozitiv mai nou Samsung ar putea căuta în Magazin Play această nouă voce. Ea vine ca o aplicație separată, care o dată instalată vă permite să descărcați voci în diferite limbi, ceva ca în cazul lui Vocalizer cu Ioana. Aștept feedback de la posesorii de Samsung, căci S5-ul meu s-a făcut pierdut prin grija fiului meu, dacă pot spune așa. Eu am încercat să caut programul pe un Allview P9 Energy Lite dar fără succes.
Apoi, pentru cine nu știe încă deja, cu mai multe luni în urmă și Google a lansat propriul TTS în română, astfel că în momentul de față când setezi pentru prima dată un dispozitiv Android poți beneficia de limba română din prima.
Odată cu ultimul update lansat de Google în urmă cu două zile pentru diferitele sale aplicații de accesibilitate, printre care și TalckBack s-au făcut diferite actualizări, printre care una va fi cea că multitudinea de facilități de accesibilitate vor fi chemate simplu Suita Google de Accesibilitate, în această aplicație fiind prinse toate celelalte facilități de genul magnificare, mobilitate redusă etc.
Vi se pare ceva în ultimele update-uri ca fiind notabil: Va surprins plăcut vreo noutate sau rezolvarea vreunui bug? Lăsați-ne răspunsul în comentarii.

6 comentarii publicate

 1. Îmi place că îmi sare la primul element din listă, de exemplu când accesez lista de apeluri, mă poziționează pe primul apel.
  Am mai observat și anumite sunete noi când nu folosesc căști, iar telefonul folosit este un Nokia 5.

  • Salutare, am şi eu o întrebare. De ceva vreme mă tot tentează ideea de a-mi cumpăra un telefon nokia, poate chiar nokia 5. Am văzut la un prieten că butoanele de aplicaţii recente, înapoi şi home merg la prima atingere. Dacă ecranul e blocat, atingi butonul de home şi se aprinde ecranul. Oare se poate face ceva să nu mai fie comportamentul acesta? Adică se poate dezactiva cumva din setări senzorul acela de la butonul home? Se poate face ca celelalte două butoane să fie acţionate cu dublă atingere? Mă gândesc că ar fi foarte enervant să scriu un mesaj şi din greşală să ajung pe neaşteptate în ecranul principal.
   Mulţumesc frumos de timpul acordat!

   • Salut Stefane. Nu știu ce să spun. Dacă ești utilizator de TalkBack atunci nu ar trebui să îți faci griji, căci chiar și butonul home ar trebui să se activeze la dublu tab. Dacă umblii în schimb cu manificatorul și nu folosești TalkBack discuția e alta. Și, dacă Nokia nu are modificat propriul launcher, și tind să cred că nu, atunci nu trebuie să îți faci griji din punctul ăsta de vedere.
    Eu am avut și Android fără buton home și a lucrat bine. Iar dacă chiar vrei să fii sigur mergi într-un magazin de telefoane și fă o încercare. Nimeni nu cred că se supără pentru asta.

 2. Se pare că Samsung TTS este disponibil în Samsung Store și nu în Google Play așa cum greșit v-am informat mai devreme. Trebuie să aveți creat și un cont Samsung pe lângă cel Google ca să puteți descărca aplicația. De asemenea, aplicația merge doar pe telefoanele Samsung.

 3. Salutare, mi-am instalat în urmă cu ceva timp vocea românească de la Samsung, într-adevăr trebuie să vă instalaţi Galaxy Apps şi să vă creaţi cont pentru a putea descărca aplicaţii.
  Vocea are o tonalitate mai umană decât Ioana sau alte voci, dar nu citeşte chiar aşa de bine, de exemplu cifra 6 o citeşte, ase, 7 citeşte, apte, cuvântul „afişează” îl citeşte „afiează, câteva greşeli notabile. probabil că nu sunt români cei care lucrează la voce, sau nu ştiu din ce cauză.
  În rest, am încercat să citesc şi o carte în pdf şi după încheierea unui paragraf şi începerea citirii următorului, parcă îşi ia timp să respire.
  Personal, după navigarea mai multor zile cu Samsung TTS, sunt sigur că vocea de la Google este mai bună, deşi are şi ea câteva defecte la vorbire.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: