Andrei, noua voce românească din Windows 10

Recent a fost lansată o nouă actualizare a lui Windows 10 care pe llângă alte îmbunătățiri ale accesibilității a adus și noua voce Andrei în Narator. În mod normal Andrei ar putea fi folosit doar ca voce a lui Narator atunci când sistemul este trecut în limba română, însă cu ajutorul unui fișier de tip registru Andrei poate funcționa ca o voce dectectată pe sapi 5, așa că va putea fi importată într-un profil de Jaws sau NVDA.
Deși în episodul podcast de mai jos am spus că voi pune fișierul reg ca arhivă în postare, am decis totuși să îl ofer la cerere prin alte căi, și aceasta pentru simplu motiv de a nu pune antiviruși dvs pe gânduri. Așa că cine o dorește să dea de știre.
Vocea poate fi ascultată în înregistrarea podcast, așa că vă încurajez cu toată tăria să îl ascultați.
Ca de obicei, aștept comentariile dvs.

10 comentarii publicate

  • Da, ştiam asta. Dar se pare că atunci când scriu din Mac, mai ales folosind funcţia dictare acesta inserează î din a chiar şi la cuvântul în. Trebuie să fiu mai atent pe viitor sau să mă rezum la tastarea normală. Mulţumesc oricum pentru observaţie.

  • Bună ziua, răspunsul la această întrebare se află în înregistrarea audio dacă ascultați până la capăt. Nu este un executabil propriu-zis, ci trebuie să aveți ultima versiunea de Windows 10 și interfața în română. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite vocea poate fi găsită în sapi 5 cu NVDA sau puteți executa un registru care îl pot oferi la cerere, pentru a putea fi văzută de Jaws și adăugată ca un nou profil de voce. Cam asta e.

 1. Jaws, si nu vocea, e de vina pentru pronuntia in engleza. In loc sa trimita semnul efectiv, el trimite pronuntia lui in engleza („dash” in loc de „-„).
  In NVDA, setarea care schimba asta se numeste
  Trust voice’s language when processing characters and symbols
  si se gaseste in voice settings.
  Parca si jaws avea asa ceva, se chema punctuation controlled by, era prin setting center…
  S-ar putea ca tot asta sa fie problema si cu literele, la mine suna altfel. Tot cu greseli, dar altele. 🙂

  • Nu mai e nevoie de el începând din vara lui 2017. Asiguraţi-vă că aveți Windows în română, că la setările regionale şi de limbă e România şi limba română, mergeți la Vorbire în control panel unde se seta până acum vocea pentru Narator, alegeți Alex, şi apoi va putea fi văzut sub Sapi 5 in Jaws or NVDA. Sper că e clar.

 2. Salut Adrian! Am ascultat podcast-ul cu aceasta voce dar nu reusesc sa gasesc fisierul de registru pentru a o putea folosi cu Jaws-ul. Ti-as fi recunoscator daca mi l-ai trimite. Multumesc frumos!

  • Salut Căline, şi mulţumesc de comentariu. Din fericire, nu mai e nevoie să foloseşti acel registru. Dacă ai observat, articolul despre vocea Andrei are o oarecare vechime de acum, iar între timp Andrei şi felul cum conlucrează cu Windows s-au îmbunătăţit întro anumită măsură. Tot ceea ce trebuie tu să faci acum este să mergi în panoul de control al Windows şi şi să te asiguri că la limbă şi regiune Windows e setat pe România şi limba română, apoi să mergi la Voci, în acelaşi panou de control, şi de acolo să alegi vocea Andrei.
   Dacă nu ai pachetul lingvistic de română instalat pe Windows s-ar putea să îţi ceară să descarci acest pachet.
   În fine, registrul acela nu mai e necesar.
   Eu am pe PC-ul meu limba engleză, aşa că nu aş vrea să dau totul peste cap pentru o demonstraţie de acest gen, dar dacă voi reuşi să fac rost de un alt PC pentru o astfel de demonstraţie, probabil că voi înregistra felul cum se poate adăuga Andrei în screen reader-ul preferat.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: