Noutăţile de primăvară de la Apple

Am plăcerea de a vă anunța câteva noutăți Apple de care sunt foarte încântat, așa că sper că și dumneavoastră nu veți muta această pagină înainte de a citi până la capăt ce vreau să vă spun.
Apple a avut conferința sa în urmă cu două zile în care s-au anunțat o serie de noutăți, atât hardware cât și software.
Despre ce este vorba?

Despre noi actualizări pentru iOS, Apple Watch și Apple TV, dar și pentru Mac deopotrivă.
Totodată s-a lansat și o nouă versiune de iTunes care să fie pregătită pentru dispozitivele ce urmează să fie prezente pe piață anul acesta.
Și ca să nu vă țin cu răsuflarea la gură hai să vorbim puțin despre dispozitivele ce apar curând și apoi vom vorbi și despre actualizările sistemelor de operare Apple și ce aduc fiecare din ele.
Noul iPhone ce urmează să apară acest an este numit SE, nu știu încă din ce motive, și de ce Apple a renunțat la numerotarea generațiilor în favoarea unor inițiale. Mă rog, vom afla noi la un moment dat…
Dar nu are importanță, să vă spun câte ceva despre el.
Noul iPhone SE va fi un telefon cu o cameră de 12 megapixeli cu dotările hardware a lui iPhone 6s în ceea ce privește procesorul , doar că va veni într-o dimensiune de 4 inci a ecranului, adică aceeași măsură cu a mai vechiului 5. De ce vrea Apple asta? Pentru că ei susțin că cel ce are ultimul cuvânt. Adică clientul, spune că telefoanele mai mari de 4 inci nu sunt practice. Sunt prea greu de vârât în buzunar rapid, sunt puțin cam dificil de ținut în mână, și așa mai departe.
Așadar, iPhone va fi un telefon 6s cu ecran de 5s. În ceea ce mă privește pe mine, nu mă deranjează, căci din postura mea de nevăzător ecran de 5 sau 4 inci înseamnă acelașii lucru.
Apoi, ecranele mai mari consumă mai multă baterie.
Mai multe detalii sper să aduc curând. Oricum, niște dotări hardware de 6s pe un ecran de 4 mie îmi sună bine de tot, cu cât mai mult că ecranul va fi 3d touch, deci va suporta meniuri contextuale la apăsarea fermă a ecranului.
Apoi, iPad Pro va veni și într-o măsură mai mică, adică cu ecran de 9.7 inci, și da, cu aceleași dotări în ce privește procesorul și celelalte componente ce răspund de puterea de procesare ca și fratele lui mai bătrân și mai mare, adică iPad Pro de 12 inci.
OK, acum să trecem la software.
Ce aduce nou iOS 9.3 în iPhone, iPad, iPod Touch ?
O nouă opțiune de gestionare a luminozității ecranului pe timpul nopții.
Se știe că lumina vibrantă a unui ecran este obositoare, pe măsură ce afară se face întuneric, iar camera în care îți urmărești programul preferat se cufundă și ea în ăntuneric. Ei bine, de acum iPhone știe când se întunecă, și va știi să își ajusteze singur culorile și luminozitatea, în așa fel încât tu să nu fii agresat vizual , și să fi gata să adormi cu telefonul în mână. Asta ar fi înspăimântător dacă s-ar întâmpla cu atât de mulți oaeni, încăt Apple să fi ajuns la concluzia că mai bine te lasă să dormi liniștit seara decât să mai rămâi conectat în continuare chiar și după 16 ore de când stai cu dispozitivul în mână.
În fine, opțiunea e acolo, e bine venită și îi puteți seta saturarea culorilor cât și intervalul de timp când opțiunea să fie activă, în cazul în care credeți că Apple vă trimite prea devreme la culcare.
Apoi, a fost introdus mult așteptatul gest de comutare între aplicațiile deschise dintr-un singur gest. Nevăzătorii trebuiau să apese dublu pe butonul home ca să activeze comutatorul de aplicații, și apoi cu trei degete în sus să le închizi pe fiecare, sau să faci dublu tap cu un deget dacă voiai să redeschizi o aplicație deschisă în fundal.
Nu mai e nevoie, nici pentru utilizatorii VoiceOver, și nici pentru văzători, căci cu patru degete glisate pe ecran de la dreapta la stângă sau invers pe ecran puteți ridica una câte una aplicațiile din comutatorul de aplicații. Și asta e foarte folositor, și o așteptam de mult.
Apoi, aplicația Notițe care vine implicit cu iPhone are acum posibilitatea de a securiza notițele.
Și asta e binevenită, din moment ce tot mai mulți oameni aleg să își noteze date mult prea sensibile în aplicația Notițe. Partea bună este că securizarea se face nu doar pe bază de parolă, ci odată ce a fost setată o parolă veți putea folosi cititorul de amprentă pentru a debloca nota respectivă. Partea mai puțin bună este că dacă sunteți atât de uituc încât veți uita parola de securizare a notițelor, și nici cititor de amprentă nu are dispozitivul dumneavoastră, nu veți mai putea citi acea notiță deloc. Căci nu va mai putea fi deschisă.
Wi-Fi assist a fost motiv de mare vâlvăprin presă anul trecut, căci din pricina lui oamenii au plătit facturi nerușinate, iar printre cei afectați se pare că m-am aflat și eu.
Ce făcea asistentul Wi-fi? Atunci când, în mișcare fiid, pierdeați semnalul rețelei wireless de la locația dumneavoastră, Wi-fi assist se punea repede să cârpească lipsa cu o bucată de trafic de date, pentru a vă imbunătăți recepția și lucrul sau distracția on-line. Așa că brusc vă trezeați cu sute de megabaiți de date gata consumați, fără să fi știut pe ce. Acum opțiunea Wi-Fi assist are posibilitatea de a vă arăta cât trafic a consumat, ca să nu mai existe nici o discuție. Oricum, vă sfătuiesc să o dezactivați dacă nu aveți internet nelimitat prin data mobile.
Și ca să nu existe nici o supărare pentu posesorii celor mai noi dispozitive Apple, pentru încă puțină vreme, și anume până la lansarea celor mai sus anunțate, Apple oferă posibilitatea de dictare întocmai ca ăn Mac, însă doar pentru telefoanele iPhone 6s și 6s+ fără ca aceasta să folosească trafic de date sau wireless. Practic este dictare offline.

Noutățile din noul Watch OS constau în îmbunătățiri la lucrul cu hărți, și adăugarea unor noi limbi la Siri. Nu e cazul cu limba română încă, dar marele avantaj este că începând cu versiunea 2.2 de Watch OS avem limba română pentru interfața Apple Watch, împreună cu Ioana din VoiceOver. Și asta chiar e super.
În ce privește Apple TV, noua genrație de TV, și anume cea de a patra, a primit suport pentru tastatura bluetooth dând astfel posibilitatea utilizatorului să nu se mai bazeze sută la sută pe operarea cu telecomanda cu Siri și touchpad. Și partea bună este de asemenea că operarea pare să fie destul de asemănătoare cu lucrul cu tastaturi fizice pe iPhone.
De asemenea, partea de interfațî pentru gestionarea dispozitivelor conectate prin bluetooth a primit posibilitatea de a deconecta o tastatură fără a o desperechea,astfel că nu ne mai batem capul atât cu reîmperecherea tastaturilor dacă ele au fost folosite și pentru alte dispozitive.
Iconurile din paginaprincipală pot fi grupate acum în foldere și pe Apple TV.
Macul a primit și el îmbunătățiri la gestionarea pozelor, odată cu noul ElCapitan precum și un iTunes nou care va recunoaște un iPhone SE ori un iPad pro.
Nu există modificări pe partea de VoiceOver.
Acum că există o interfață românească pentru Apple Watch am să revin cu o prezentare și demonstrație a unui Apple Watch și a ceea ce știe el să facă.
De asemenea, noi episoade podcast urmează să apară împreună cu noutățile.