Audacity cu cititoarele de ecran – partea 4

Bun regăsit dragi prieteni la un nou episod Audacity.
Astăzi am să vă arăt cum se poate scoate zgomotul de fond dintro înregistrare şi în a doua parte cum să împărţiţi un fişier în mai mult de două părţi.

Scoaterea zgomotului de fond

Pentru a scoate zgomotul de fond dintr-un fişier audio va trebui să folosim funcţia Noise Reduction din meniul Effects.
Aşa că vom face paşii următori în Audacity de îndată ce avem fişierul importat în program:
1. Selectaţi o bucată de zgomot de fond care să nu conţină nimic altceva, oricât de discret ar fi acel sunet. O bucată de 1 sau 2 secunde de zgomot selectat sunt suficiente. Aveţi însă grijă ca bucata selectată să nu conţină vreun pic de cuvânt, tuse sau alte zgomote de genul respiraţie, dresul vocii, etc. E absolut necesar să fie doar zgomot de fond. Căutaţi un asemenea loc în pauzele dintre fraze, sau când sunt momentele de reflecţie la ce urmează să spuneţi.
Dacă nu aţi făcut încă înregistrarea atunci împământeniţi obiceiul bun de a avea 2-3 secunde de înregistrare complet tăcută la sfârşitul sau începutul unui track tocmai pentru a avea o astfel de mostră pentru noise reduction. Ulterior acele 2-3 secunde pot fi şterse.
2. Navigaţi la efecte cu alt C şi apoi cu săgeată jos până la noise reduction.
La step 1 veţi arăta practic mostra de zgomot selectată aşa cum ziceam mai sus.
3. Selectaţi tot fişierul cu ctrl A sau apăsaţi mai bine J să mergeţi la început de track şi apoi shift K să selectaţi tot track-ul.
4. Mergeţi iar la noise reduction in efecte şi alegeţi step 2 care va aplica reducerea zgomotului de îndată ce aţi apăsat pe OK. Înaintea butonului OK este şi funcţia preview dacă vreţi să previzualizaţi cum va suna fişierul audio cu reducerea de zgomot aplicată. Vă recomand să laşaţi valorile implicite la noise reduction căci sunt setate să nu fie nici prea brutale nici prea superficiale, astfel încât să nu se ajungă la distorsiuni.

Împărţirea unui fişier în mai multe bucăţi

Pentru a împărţi un fişier audio în mai mult de două bucăţi aţi putea folosi funcţia spleet new, adică împărţire nouă, din meniul editare.
De fiecare dată când veţi apăsa această comandă se va genera un nou track cu acelaşi nume, însă o împărţire va avea loc. Prin urmare, pentru a evita confuzia este iimportant de îndată ce aţi făcut o împărţire să şi redenumiţi track-ul nou creat cu un nume diferit, sau destul de descriptiv pentru a fi deosebit de celelalte.
Aşadar, urmaţi aceşti paşi după ce aveţi fişierul încărcat în program:
1. Lăsaţi fişierul să fie redat până în punctul unde vreţi să faceţi separarea, şi puneţi cu comanda X un marcator acolo.
2. Selectaţi fie întro direcţie fie în cealaltă folosind shift J pentru selecţie către început track sau shift K pentru selecţie până la sfârşit track.
Dacă vreţi să faceţi selecţia din mijlocul track-ului, folosiţi parantezele pentru a selecta ceva în mijlocul unui track.
3. Mergeţi la meniul Edit şi apoi în jos până la clip boundery submeniu, apoi săgeată dreapta şi în jos până la opţiunea spleet new. Apăsaţi enter pe aceasta.
Un nou track va apărea sub cel original, dar cu acelaşi nume. Aşa cum menţionam mai sus, redenumiţi-l, mai ales dacă împărţirea trebuie făcută în mai mult de 3 bucăţi. Repetaţi procesul până veţi face toate separările dorite, însă având grijă ca de fiecare dată când ne întoarcem la trac-ul original să deselctăm track-urile nou create în urma separărilor.
4. Când aţi creat toate separările cu track-ul aferent fiecărei bucăţi, salvaţi track-urile nu cu comanda ctrl shift E, ca în cazul unui fişier unic, ci mergeţi la meniul file şi din submeniul export alegeţi export multiple. Treceţi cu tab printre opţiunile afişate înainte de salvare, cum ar fi format, sample rate, etc, şi apăsaţi spaţiu pe OK buton.
Veţi primi un mesaj de confirmare că un număr de X track-uri au fost exportate cu succes. Le veţi găsi în locaţia implicită de salvare pentru Audacity, fiecare fişier având ca nume eticheta cu care l-aţi redenumit după separare.

Există şi posibilitatea rudimentară de a separa un track folosind comanda cut şi a lipi într-un track nou ceea ce aţi tăiat din track-ul original. Însă în cele din urmă paşii sunt mai numeroşi, deoarece pentru fiecare lipire va trebui să creaţi track nou.Iar, în cele din urmă, tot export multiplu va trebui să alegeţi pentru a salva toate fişierele.

Cam la atât se rezumă demonstraţia de astăzi, pe care o puteţi asculta mai jos împreună cu o demonstraţie audio pas cu pas a celor listate mai sus în articol.
Ca de obicei, aştept întrebări şi comentarii prin formularul de comentarii sau prin e-mail. Audiţie plăcută.

2 comentarii publicate

  1. Bun găsit. O altă modalitate de a scoate zgomotul de pe o înregistrare dintre cuvinte/propoziții/fraze, selectăm pauza dintre cuvinte care în mod normal ar trebui să fie respirația noastră și nunumai, iar în loc să apăsăm delete ca să trunchem, apăsăm combinația de taste ctrl-l, după ce am selectat cu parantezele deschisă/închisă, sau tastele diacritice ă și î din i. Și astfel, pe înregistrarea noastră, se vor auzi doar cuvintele.

Lasă un răspuns