Mai este Braille de actualitate?

Pe data de 4 Ianuarie cînd sărbătorim nașterea lui Louis Braille am înregistrat o discuție cu prietenul meu, profesorul Aurel Pătru de la Liceul Special Sfânta Maria din Arad, un episod de podcast în care am vorbit despre Braille și relevanța lui în lumea noastră prea concentrată pe sfera digitală

1 comentariu publicat

  1. La alegerile din 24 februarie 2019 în Moldova persoanele cu deficiențe de vedere au votat cu ajutorul unui plic-șablon, fără sprijinul unor persoane terțe.

    La dispoziția CEC au fost tipărite 2 300 de astfel de buletine de vot, după circumscripţii.
    Plicurile au fost de două tipuri: un tip pentru alegerile parlamentare, de altă parte – pentru un referendum consultativ.
    Buletinul de vot pentru această categorie de persoane va putea fi pus într-un plic-șablon, confecționat dintr-un material alb, flexibil, care este dotat, în partea dreaptă, cu perforații pentru aplicarea ștampilei. Persoanele cu probleme de vedere (nevăzătorii și slab văzătorii) vor putea găsi numărul de ordine al concurentului electoral înscris în buletinul de vot (găurit în limbajul Braille), prin pipăirea acestuia și numărarea perforațiilor, după care vor putea aplica ștampila „Votat”. Alegătorii vor scoate buletinul de vot din plic și îl vor introduce în urna de vot.
    Apoi șablonul plicului va fi rambursat în comisia de la secția de votare.
    Da cum votează persoanele cu deficiențe de vedere din România, Anglia?
    Cu respect, Alex, Tiraspol, Transnistria.

Lasă un răspuns