Audacity cu cititoarele de ecran, partea 3 – demonstraţie audio

Revin cu cel de-al treilea episod din seria Audacity cu cititoarele de ecran, în care am să demonstrez cum se poate produce un mic intro pentru un proiect audio cum ar fi un podcast, carte audio, etc.
Practic, de-a lungul episodului arăt cum se face alinierea track-urilor astfel încât vocea să înceapă la momentul dorit din track-ul muzical.
Apoi, după o a doua aliniere aleg să fac un auto duck cu un alt fişier de voce, care va determina track-ul muzical să coboare volumul când vocea începe şi să îl readucă la valoarea iniţială când vocea se opreşte.
De asemenea, voi face nişte ajustări de volum pentru fiecare track de îndată ce sunt aliniate corespunzător.
În cele din urmă, voi tăia restul de track muzical şi voi aplica un fade out la sfârşitul fişierului muzical modificat.
Când proiectul e gata îl voi exporta şi reda în Winamp pentru a fi absolut siguri că ceea ce am făcut în editorul de sunet a rezultat în fişierul salvat.
Sper să aveţi răbdarea necesară să ascultaţi din nou şi din nou aceleaşi bucăti de clip audio până lucrul e făcut corespunzător.
O surpriză vă aşteaptă dacă veţi decide să ascultaţi fişierul audio. Sau poate doar două.
Audiţie plăcută, şi ca de obicei, pentru întrebări folosiţi rubrica de comentarii sau dacă vreţi să scrieţi în privat folosiţi formularul de contact.
Pe curând.

4 comentarii publicate

  1. Vă salut! În primul rând vreau să vă felicit pentru tot efortul depus pentru a realiza aceste tutoriale. Am și eu o întrebare: Am importat un trak în audacity. Vreau să-i ridic volumul. Execut combinația de taste alt plus șift plus săgeată în sus și volumul nu se modifică. Țin să precizez că am doar un singur trak împortat. Oare trebuie făcute ceva setări în plus? Mulțumesc anticipat pentru răspuns

    • Salut, si multumesc de apreciere. Comanda alt shift sageata sus respectiv sageata jos este o comanda de ajustare a volumului cand exista cel putin doua track-uri. Daca e vorba de un singur track atunci trebuie mers in meniu la amplificare si de acolo marit volumul. Vreau insa sa mentionez ca acea comanda alt shift sageata sus sau jos functioneaza in conditiile aratate doar daca din preferinte;le Audacity de la tastatura s-a ales varianta full, si nu a ramas asa cum e implicit, pe standard. Preferintele se acceseaza cu ctrl P si din treeview se alege keyboard. Navigand cu tab ajungem la optiunea de tastatura implicita. De acolo trebuie comutat de la standard la full ca sa mearga acea comanda, si de asemenea si optiunea pan. Cred ca am fost de folos cu explicatia. Probabil ca intr-un episod viitor o sa demonstrez cum se poate lucra pe un fisier cu chestiuni ca volum, curatare zgomote, si aplicare efecte. Ramane de vazut… Dar oricum, tineti aproape pentru urmatoarele episoade.

  2. Bun găsit. Dacă îmi permiteți câteva observații, atunci când comut tastatura pe full și vreau să cobor volumul cu combinația shift-alt-săgeată în jos sau în sus, îmi modifică volumul întregului fișier ori, eu nu vreau asta. Vreau să-mi mărească/micșoreze doar pe porțiunea unde am mixat bucățica de voce. Un alt inconvenient este că atunci când mixez pe un fundal muzical o bucățică de voce și reduc fundalul cu auto duck, la primul funcționează corect, iar dacă mai vreau să mai mixez o altă bucățică de voce pe același fundal muzical, mai spre jumătatea fundalului sau către sfârșit, funcția auto duck, nu își mai face efectul. Adică pentru porțiunea de fundal muzical unde am mixat altă bucățică de voce, trebuie să merg la amplificare, și să reduc de acolo.

Lasă un răspuns